matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
matma
arek:
w trójkącie równoramiennym ABC ([AC]= [CB] ) wysokosc poprowadzona z wierzcholka C ,ma długosc 4, [AC]=[AB]−1. Oblicz pole tego trójkąta. proszeo pomoc
10 maj 20:12
Eta:
IABI= a IDBI=
1
2
a z tw. Pitagorasa w Δ DBC (a−1)
2
= 4
2
=(
1
2
)
2
a
2
−2a +1 −16 −
1
4
a
2
=0
3
4
a
2
−2a −15=0 /*4 3a
2
−8a −60=0 Δ= 784
√
Δ
= 28
8+28
−20
a=
= 6 v a =
<0 −−− odrzucamy
6
6
P=
1
2
a*h=........ dokończ
10 maj 20:31