Określ dziedzinę funkcji
ania: Określ dziedzinę funkcji
y=−2x+5/(13x−34)*(−3x+9)(x2−9)
y=x2−9/(x2+4)(x2+x)(x3−8)
y=−3/x3−2x2−2x+4
jak to zrobić?
10 maj 20:10
ania: pomóżcie
10 maj 20:13
Godzio:
mianownik musi być różny od zera np:
| | 3 | | 3 | | 3 | |
c) y = − |
| = − |
| = − |
| |
| | x3 − 2x2 − 2x +4 | | x2(x−2) − 2(x−2) | | (x−√2)(x+√2)(x−2) | |
D
f = R − {−
√2,
√2,2}
10 maj 20:15
ania: podpowiedzcie
10 maj 20:15
ania: a jak obliczyć z tego delte?
10 maj 20:15
Next: | | −2x +5 | | 3x − 9 | |
jeśli w pierwszym masz y = |
| * − |
| |
| | | | x2 − 9 | |
to:
{x
2 − 9} ≠ 0
10 maj 20:17
ania: nie rozumiem tego, możesz jaśniej?
10 maj 20:21
Godzio: co do c)
nie trzeba liczyć delty, wyciągałem wspólne czynniki przed nawias, a później wzór skróconego
mn.
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
x2(x−2) − 2(x−2) = (x−2)(x2 − 2) = (x−2)(x−√2)(x+√2)
10 maj 20:24
ania: a. w liczniku jest −2x+5, a w mianowniku pozostała reszta. to jak to?
10 maj 20:25
Next: licznik może być = 0 ale mianownik nie może więc liczysz dla jakich wartości mianownik jest = 0
i uwzględniasz to w dziedzinie
10 maj 20:35