matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż nierówność
Aga:
3x
2
+2x−1≤0
10 maj 20:04
Godzio:
3x
2
+ 2x − 1 ≤ 0 Δ = 4 + 12 = 16
−2 − 4
x
1
=
= −1
6
−2 + 4
1
x
2
=
=
6
3
zaznaczasz na osi miejsca zerowe, parabola z ramionami do góry i odczytujesz rozwiązanie:
1
x∊<−1,
>
3
10 maj 20:05