Zadanie z ciągu mieszanego
Kamila: Zadanie: Z czterech liczb trzy początkowe tworzą ciąg geometryczny, a trzy końcowe ciąg
arytmetyczny. Znajdź te liczby, wiedząc, że suma pierwszej i ostatniej liczby to 14 a suma
drugiej i trzeciej to 12.
Zwracam się z prośbą o pomoc i wytłumaczenie. Bardzo mi na tym zależy, ponieważ nie było mnie
na tej lekcji i jeszcze nie do końca to rozumiem.
Póki co zrobiłam tyle:
(a,b,c) − ciąg geometryczny
(b,c,d) − ciąg arytmetyczny
Układ równań:
a+d=14
a+b=12
c/b=b/a
d−c=c−b
(Ostatnie równania wynikają z własności.)
Jak mam rozwiązać ten układ?
Z góry dziękuję za pomoc.