zadanie trudne
jacek : prosze o rozwiązanie zadania
wycieczka szkolna idzie z predkoscia 4km/h po 45 min od wyjscia wycieczki spozniony kolega
wyjezdza na rowerzei jedzie z predkoscia 16km/h kiedy i w jakiej odleglosci od miejsca
startudogoni on wycieczke ?
10 maj 19:30
Eta:
s= v*t s
w= 4*( t
R+
34)
s
R= 16*t
R
s
w= s
R => 16*t
R = 4t
R +3 => 12t
R= 3
czas spotkania t
R=
14h= 15 min
to wtedy wycieczka piesza przejdzie przez 1 h −−> 4 km
i rowerzysta przez 15 min przejedzie drogę 16*
14h= 4 km
zatem spotkają się 4km od miejsca startu
10 maj 22:10