Rownania i nierownosci z wartoscia bezwzgledna
Dziaku: Witam, mam zadanie z gwiazdka ktorego nie umiem zrobic, prosze o pomoc.
Zad.
Rozwiaz rownania metoda algebraiczna i graficzna.
a.) 2|x − 3| = 1 − x
b.) | x | + | 2 − x | = 2x
c.) | x | = 4x
d.) 2|x| + x = 3
f.) |x−2| = x−2
Probuje je ribic lecz mi nie wychodzi,

HELP a co do metody graficznej to zupelnie jestem w
kropce
10 maj 19:06
Godzio: mam nadzieje że zrobienie 2 przykładów wystaczy, napisze Ci jak zrobić a i b, a ty na ich
podstawie spróbujesz sam
10 maj 19:09
Dziaku: No tak tak, wypisalem tyle byscie mieli wybor bo ja bardzo lubie analizowac sobie, i na
podtsawie tej analizy robic reszte

Dzieki z gory
10 maj 19:10
Godzio:

a)
2|x − 3| = 1 − x
1
o x ∊ (−
∞,3)
2( − x + 3 ) = 1 − x
−2x + 6 = 1 − x
x = 5 ∉ (−
∞,3)
2
o x ∊ < 3 ,
∞)
2(x−3) = 1 − x
2x − 3 = 1 − x
3x = 4
Odp: Nie ma rozwiązań
Graficznie:
Rysujesz prostą y = 2x − 6 i odbijasz to co jest poniżej OX − czerwony
Teraz rysujesz prostą y = 1 − x − zielony
Zaraz b)
10 maj 19:19
Godzio:

b) | x | + | 2 − x | = 2x
1
o x ∊ ( −
∞,0)
−x + 2 − x = 2x
4x = 2
2
o x∊<0,2>
x + 2 − x = 2x
2x = 2
x = 1
3
o x ∊ (2,
∞)
x − 2 + x = 2x
−2 = 0 − sprzeczność
Graficznie
Tutaj prostą y = |x| + |2 − x| rysujemy przedziałami
{ −2x + 2 dla x ∊ ( −
∞,0)
y = { 2 dla x ∊ <0,2>
{ 2x − 2 dla x ∊ (2,
∞) − fioletowa
Teraz y = 2x − zielona
10 maj 19:28
.: γβγπ∫
11 wrz 19:35
pawel:
15 sty 19:10
pawel: tą nierownosc u gory trzeba rozwiazac metoda graficzna
15 sty 19:13