Prosze pomóżcie bo za chorobe nie wiem jak sie za to zabrać.
Marekk: Wykaż, że trójkąt o bokach które mają długośi 3m, 4m, 6cm jest trójkątem rozwartokątnym.
10 maj 19:03
Kejt:
L=32+42=9+16=25
P=62=36
L<P
z tw. pitagorasa..
10 maj 19:29
Marekk: W tym momencie to świadczy o tym że trójkąt nie jset prostokątny więc moze być rozwartokątny
bądź ostrokątnym. czy się mylę?
10 maj 20:17
Tomek.Noah: takie typu zadanie najlepiej i najdokladniej udowadnia sie z tw cosinusow
10 maj 20:22
Tomek.Noah: na moje oko to rozwartokatny
10 maj 20:23
Kejt:
L>P ostrokątny
L=P prostokątny
L<P prostokątny
10 maj 20:28
Kejt: L<P rozwartokątny*
10 maj 20:28
Bogdan:

1. a
2 + b
2 > c
2 trójkąt ostrokątny
2. a
2 + b
2 = c
2 trójkąt prostokątny
3, a
2 + b
2 < c
2 trójkąt rozwartokątny
10 maj 20:32