ostrosłup prawidłowy
astka: Oblicz objętość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o polu podstawy 64 cm2, wiedząc że pole
powierzchni całkowitej wynosi 384 cm2
V=1/3*Pp*H
Pc= Pp + 4 *1/2 ah
Pc− Pp + 2ah
a=8
h =20 − wysokość trójkąta w polu bocznym
brak wysokości graniastosłupa
10 maj 18:49
10 maj 18:56
ak1:

Może niezbyt dokładnie narysowane ale
wysokość ostrosłupa wylicz z Δ ABC
AB=połowa długości boku podstawy
BC=wyliczona przez ciebie wysokość ściany bocznej
dalej pitagoras i masz h ostrosłupa
10 maj 19:11