Mateusz: W trapezie prostokątnym wpisano okrąg o promieniu 6 cm, dlugosc trapezu ma 13 cm. oblicz
długość
a)wysokośći trapezu
b) odcinkóW stycznośći na jakie punkty stycznosci podzielil dłuższe ramię trapezu
c) podstaw trapezu
d) odcinka łączącego środki ramion trapezu
10 maj 18:48
Mateusz:
10 maj 19:00
Mateusz: pomocy!
10 maj 19:14
Kejt:
a) r=h
co rozumiesz przez długość trapezu?
10 maj 19:23
Mateusz: ok, zrobie sam rysunek
10 maj 19:23
Mateusz: mialem na mysli dłuższe ramię
10 maj 19:24
Kejt:

ups.. h=2r
a
2=13
2−12
2
a=5
10 maj 19:28
Mateusz:

tak to bedzie wygladaC?
10 maj 19:32
Kejt: aj. tam jest błąd.. to nie będzie 12..
10 maj 19:34
Kejt: to trzeba będzie wyliczyć z równania:
13+12=5+a+a
10 maj 19:36
Kejt: a − podstawa nie ten odcinek..
10 maj 19:36
Mateusz: a da sie wyliczyc przeciez z pitagorasa
to bedzie:
132=a2 +122
a2=169 −144
a=5
10 maj 19:43
Kejt: owszem.. ten mały odcinek.. ja miałam na myśli tą krótszą podstawę.
10 maj 19:44
Mateusz: no to ile ebdzie miec?
12− a?
czyli 6cm?
10 maj 19:46
Kejt: krótsza podstawa to będzie(b):
13+12=2b+a
25=2b+5
10 maj 19:48
Godzio:

r = 6
a)h = 2r = 12
b) masz na rysunku
b − r i a −r
c)
a − r + b − r = 13
a + b − 12 = 13
a + b = 25
(a−b)
2 + 12
2 = 13
2
(a−b)
2 = 25
a − b = 5
a + b = 25
a − b = 5 +
−−−−−−−−−−−−−−
2a = 30
a = 15
b = 10
10 maj 19:49
Mateusz: NIe, nie rozumiem tego.. mozna jeszcze raz? I tak po kolei?
10 maj 19:51
Mateusz: O, sumer Godzio

dzkieki
10 maj 19:51
Bogdan:

proponuję takie rozwiązanie:
a) h = 2*6 = 12
b) x > 0,
x*(13 − x) = 6
2 ⇒ x
2 − 13x + 36 = 0 ⇒ x = 4 i 13 − x = 9 lub x = 9 i 13 − x = 4
c) długość dolnej podstawy = 6 + 9 = 15 lub 6 + 4 = 10
długość górnej podstawy = 6 + 4 = 10 lub 6 + 9 = 15
| | 15 + 10 | | 1 | |
d) długość odcinka łączącego środki ramion = |
| = 12 |
| |
| | 2 | | 2 | |
10 maj 20:11