Eta:
Rozwiązując układ równań prostych:
y=2x +2 i x −3y+21 =0 otrzymasz D( 3, 8)
D jest środkiem odcinka AB
to:
| | xA+xB | | yA+yB | |
xD= |
| i yD= |
|
|
| | 2 | | 2 | |
to x
A= 2x
D −x
B i y
A= 2y
D −y
B
teraz
B( x
B, 2x
B+2) −−−− bo B€ do prostej y= 2x+2
podobnie:
C( 3y
C−21, y
C) bo C€ do prostej x= 3y−21 ( zamieniłam współrzędne bo łatwiej liczyć )
→ →
BC = [4, −2] BC=[ 3y
C−21−x
B, y
C−2x
B −2]
zatem:
3y
C−21−x
B = 4 i y
C −2x
B −2= −2
3y
C −x
B = 25 i y
C= 2x
B
6x
B−x
B=25
5x
B= 25
x
B= 5 to y
C= 10
B( 5, 2*5+2) C( 30−21, 10)
B( 5, 12) C( 9, 10)
zatem:
x
A= 2*3 −5=1 i y
A= 2*8 −12= 4
A( 1, 4)
mając współrzędne wierzchołków tego trójkąta:
A(1,4) B( 5,12) C(9, 10)
wyznacz obwód:
Ob= IABI + IACI + IBCI=........... dokończ .....