rozwiąż algebraicznie i graficznie układ równań;
Aga:

Błaaagam, pomóżcie!
10 maj 16:36
Next:

graficznie: każdy z tych równań to równanie prostej y= −3x +2
3
rysujemy je i odczytujemy współrzędne przecięcia się wykresów czyli (1, −1)
Algebraicznie:
/ y= −3x +2
\ x − 2(−3x +2) = 3
x + 6x − 4 = 3
7x = 7
/ x = 1
\ y = −1
10 maj 16:45
jajaja: /−3x+y=2
\ 2x−8=6
12 lis 01:30
mania: /7x−3=10
\ 4x+y=3
12 lis 01:34
n: x2 + (y−3)2=9
y=x
21 lis 22:23
Krzysiek : Rozwiaz to sobie graficznie . x2+(y−3)=9 jest to rownanie okregu o srodku S (0,3) i promieniu
3 . Narysuj ten okrag
Natomiast y=x to rownanie prostej (najprostsze jakie moze byc) narusuj je i odczytaj punkty
przeciecia . To jest rozwiazanie
22 lis 10:35
Basia:
y=x
x2+(x−3)2 − 9 = 0
x2+x2−6x+9−9=0
2x2−6x = 0
2x(x−3) = 0
dokończ.................
22 lis 10:39
natalia: y=−2x+2
4y+3x=−12
17 gru 18:12
artur: y=−2x+2
4y+3x=−12
25 kwi 19:39
tom: 2x− y+ 8 =0
2x + y + 4 = o
17 gru 11:00
5-latek: Graficznie Narysuj te dwie proste na wkladzie wspolrzednych i odczytaj punkt przeciecia jesli
jest .
Algebraicznie wyznacz y np z drugiego rownania i podstaw do 1 . Wylicz x i potem podstaw x do
2 rownania i wylicz y
17 gru 11:07
lol: Rozwiąż algebraicznie i graficznie uklad rownan : 3x−2y=−4
x+y=−3
31 mar 16:15
Janek191:

3 x − 2 y = − 4
x + y = − 3 / * 2
−−−−−−−−−−−
3 x − 2 y = − 4
2 x + 2 y = − 6
−−−−−−−−−−−−−− dodajemy stronami
5 x = − 10 / : 2
x = − 2
=====
− 2 + y = − 3
y = − 3 + 2
y = − 1
=====
Odp. x = − 2 , y = − 1
================
II. Graficznie
m : 3 x − 2 y = − 4 ⇒ 2 y = 3 x + 4 / : 2 ⇒ y = 1,5 x + 2
n : x + y = − 3 ⇒ y = − x − 3
Rysujemy te dwie proste
Odczytujemy rozwiązanie − współrzędne punktu A : x = − 2 , y = − 1
====================================================
31 mar 16:49