Bogdan:
Dzień dobry. To zadanie z ostatniej matury było już to rozwiązywane.
1
2 = 1, 1 : 3 = 0 + reszta 1,
2
2 = 4, 4 : 3 = 1 + reszta 1,
3
2 = 9, 9 : 3 = 3 + reszta 0,
4
2 = 16, 16 : 3 = 5 + reszta 1,
5
2 = 25, 25 : 3 = 8 + reszta 1,
6
3 = 36, 36 : 3 = 12 + reszta 1.
Suma trzech liczb spośród liczb: 1, 4, 9, 16, 25 i 36 dzieli się przez 3 wtedy, gdy każda
z nich przy dzieleniu przez 3 daje resztę 0 lub resztę 1.
Są dwie liczby dające resztę 0, 2
3 = 8 (3−elementowa wariacja z powtórzeniami
ze zbioru 2−elementowego).
Są 4 liczby dające resztę 1, 4
3 = 64 (3−elementowa wariacja z powtórzeniami
ze zbioru 4−elementowego).
|Ω| = 6
3 = 216 (3−elementowa wariacja z powtórzeniami ze zbioru 6−elementowego)
A − zdarzenie polegające na otrzymaniu sumy kwadratów liczby oczek podzielnej przez 3.
|A| = 8 + 64 = 72.
Bogdan:
Jeszcze jeden chochlik:
63 = 36, 36 : 3 = 12 + reszta 1.
Powinno być oczywiście: 36 : 3 = 12 + reszta 0,
aż dziwne, że tak długo uchowała się ta nieścisłość.