funkcja
xyz: 
1. wyznacz wspolczynniki a,b,c funkcji kwadratowej f(x)=ax
2+bx+c, wiedzac,ze do jej wykresu
nalezy punkt P=(4,−9) i funkcja ma dwa miejsca zerowe −5 oraz 2.
2.zbadaj,na podstawie definicji, monotonicznosc funkcji w podanym przedziale.
a)f(x)=−x
2+4x−3,(−∞;0)
b)f(x)=x
2+6x+7,(0;∞)
10 maj 14:49
Godzio:
podstaw pod postać iloczynową dane: x = 4, y = −9 , x1 = −5, x2 =2, wylicz "a" potem znów
wróć do postaci iloczynowej i ją wymnóż
f(x) = a(x − x1)(x − x2)
10 maj 14:51
Godzio:
x1 − x2 > 0
f(x1) − f(x2) = −x12 + 4x1 − 3 + x22 − 4x2 + 3 = x22 − x12 + 4x1 − 4x2 =
(x2 − x1)(x2 + x1) + 4(x1 − x2) = −(x1 − x2)(x1 + x2) + 4(x1 − x2) =
(x1 − x2)(−x1 − x2 + 4) > 0 bo
x1 − x2 > 0 − z założenia
− x1 = +
− x2 = + bo x1,x2 < 0
10 maj 14:54
Godzio: analogicznie spróbuj drugie
10 maj 14:55
xyz: ok dzięki
10 maj 14:55
ewell: 1. f(x)=ax2+bc+c
P=4,−9 x1=−5 x2=2
(x−x1)(x−x2) <− postać iloczynowa
(x−5)(x−2)
x2−2x−5x+7
x2−7x+7
a=1 b=−7 c=7
2 paź 16:59