funkcja kwadratowa
xyz: hej


zad.1
wyznacz przedziały monotoniczności funkcji
f(x)=−5x+4 dla x∊(−∞;−1)
x
2−5x+4 dla x∊<−1,+∞).
zad.2
dana jest funkcja f(x)=−x
2+bx+c
a)wyznacz wspolczynniki b i c, wiedzac,ze miejscem zerowym funkcji f sa:liczby −4 oraz 3.
b)sporzadz wykres funkcji i podaj zbior argumentow,dla ktorych funkcja przyjmuje wartosci
ujemne.
c)wyznacz rownanie osi symetrii wykresu.
10 maj 14:45
mono: fx = −5x+4 f⇒ (9, ∞)
fx= x2−5x+4 f⇒<10,∞)
fx= −x2+bx+c fx= − (x+4)(x−3) = − (x2+x−12)= −x2−x=12 Xw=− b/2a= − 0,5
Yw= −Δ/4a=12,25 w.ujemne x⊂(−∞,−4) , x⊂(3,+∞)
oś sym. x= −0,5
11 maj 22:18
Basia:

drugie ok. , ale pierwsze nie
p=
−b2a=
52
x∊(−
∞,−1) ⇒ f. maleje
x∊<−1,
52> ⇒ f.maleje
x∊<
52,+
∞> ⇒ f.rośnie
12 maj 00:24