równanie kwadratowe z dwoma rozwiązaniami dodatnimi
jo: dla jakich wartości parametru m równanie 2x2+(m−2)x+1−2m=0 ma dwa rozwiązania dodatnie?
10 maj 14:37
Godzio:
Δ > 0
x1x2 > 0
x1 + x2 > 0
10 maj 14:45
Tomek.Noah: a=2 b= m−2 c=1−2m
Δ>0
x
1x
2>0
x
1+x
2>0
b
2−4ac>0
rzowiaz juz to....
10 maj 14:46
walet:
Powinno być: Δ ≥ 0, bo nie ma w tresci zadania informacji o tym, że są dwa różne
rozwiazania.
10 maj 14:53
jo: dzięki
10 maj 14:58
Tomek.Noah: jest pisze ci dwa rozwiazania dodatnie
10 maj 14:59
walet:
ale nie jest napisane: "dwa różne rozwiązania dodatnie", mogą więc być dwa rozwiazania
dodatnie równe.
10 maj 15:01
jo: hmmm, coś chyba jest nie tak
proszę o rozwiązanie, powinno wyjść m∊(−∞;−6−2√10)∪(−6+2√10;12)
10 maj 15:05