równanie kwadratowe nie ma rozwiązań
jo: dla jakich wartości parametru q równanie (q−1)x2+(2q−3)x−4=0 nie ma rozwiązań?
10 maj 14:33
kot: a≠0
q−1≠0
q≠1
Δ<0
10 maj 14:37
kot: chybaxD
10 maj 14:38
jo: dzięki

jakby ktoś miał jeszcze jakieś propozycje to bardzo proszę
10 maj 14:56
Godzio: innych być nie może
10 maj 14:57
walet:
Trzeba jednak rozpatrzeć dwa przypadki (bo brak zapisu o tym, że równanie jest kwadratowe):
Przypadek dla a = 0
Przypadek dla a ≠ 0
10 maj 14:59
Tomek.Noah: koles macisz...
Nie masz zbadac mozliwe rozwiazania tylko konkretnie! NIE MA ROZWIAZANIA
10 maj 15:00
Tomek.Noah: ale w sumie tez masz racje jak sie zastanowic
10 maj 15:03
kot: w sumie moze to byc funkcja liniowa
10 maj 15:05
kot: i zeby nie bylo roz musi byc to f.stala
10 maj 15:06
kot: tak mi sie zdajexD
10 maj 15:06
walet:
Może się zdarzyć, ale nie musi, że dla a = 0 otrzymamy równanie I stopnia, które nie
ma rozwiązania, np.: (k − 1)x2 + (1 − k)x − 3 = 0
dla a = 0: k − 1 = 0 ⇒ k = 1, −3 = 0, brak rozwiązania;
dla a ≠ 0 ⇒ k ≠ 1 badamy Δ przyjmując Δ < 0
Trzeba jednak zbadać dwa przypadki.
10 maj 15:08