matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
hhh
Madziaaaa!:
Pomóżcie.! Przekształć podaną funkcję do postaci kanonicznej i iloczynowej. f(x) =
1
2
x
2
+x−
3
2
10 maj 13:38
Next:
1
3
Δ = 1 − 4*
* −
= 1 + 3 = 4 ,
√
Δ
= 2
2
2
−1 − 2
x
1
=
= −3
1
2 *
2
−1 + 2
x
2
=
= 1
1
2 *
2
postać iloczynowa funkcji
1
(x +3)(x − 1)
2
−1
p =
= −1
1
2*
2
1
3
q= f(p) =
−1 −
= −2
2
2
Postać kakoniczna funkcji
1
(x + 1)
2
− 2
2
10 maj 13:50