Zadania maturalne na zadanie
Suddenly: Mam rozwiązać na zadanie dwa zadania z rozszerzonej matury z matematyki z tego roku. Są to
zadania nr 4 i 6.
Zad 4
wyznacz wartości a i b współczynników wielomianu W(x)=x3+ax2+bx+1 wiedząc, że w(2)=7 oraz, że
reszta z dzielenia W(x) przez (x−3) jest równa 10.
Zad 6
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie x2+mx+2=0 ma 2 różne pierwiastki
rzeczywiste takie, że suma ich kwadratów jest większa od 2m2−13
Próbowałam je rozwiązać ale w zad 6 nie zgadzają mi się wyniki a zad 4 to kompletna klapa.
Proszę więc o pomoc. Z góry bardzo serdecznie dziękuję.
10 maj 11:12
kot: co to roz widze
10 maj 11:48
kot: 1 bardzo proste podstwiasz za x 2 i 3 robisz uklad 2 rownan i jedziesz
10 maj 11:49
kot: 2 zad (x1+x2)2−2x1x2>2m2−13 i jedziesz
10 maj 11:49
kot: Δ>o i jedziesz
10 maj 11:49
kot: suma i masz
10 maj 11:49
Suddenly: 1 bardzo proste podstwiasz za x 2 i 3 robisz uklad 2 rownan i jedziesz
mam pytanie skąd to wiozłeś?
(x1+x2)2−2x1x2>2m2−13
−2x1x2 oraz to w nierówności?
10 maj 12:13
Suddenly: W pierwszym pytaniu chodzi mi o to skąd wiozłeś 2 i 3
10 maj 12:16
next: stąd że , suma ich kwadratów jest większa od 2m2−13 czyli,
x12 + x22 > 2m2 − 13
aby zastosować wzory Viete' a trzeba przekształcić to równanie
(x12 +2x1x2 + x22) −2x1x2 > 2m2 − 13
(x1 + x2)2 −2x1x2 > 2m2 − 13
10 maj 12:20
Godzio: 1.
W(2) = 7 => wynika z polecenia
W(x) = Q(x) * (x−3) + 10 => W(3) = 10
jest takie twierdzenie:
W(x) = Q(x) * (x−a) + R(x)
W(a) = Q(a) * (a − a) + R(a)
W(a) = Q(a) * 0 + R(a)
W(a) = R(a)
10 maj 14:12
kot: next to sie popisales czym innym hahah
10 maj 14:39
Godzio: hehe
10 maj 14:41
Tomek.Noah: a wg mnie w rownaniu kwadratowym powinnobyc ze m≠0 chociaz to nie ma wplywu na kncowy wynik ale
musi byc.. bo jesli m=0 to Δ<0 a musi byc >0 czyli m≠0
10 maj 14:44