.
asia: W trojkącie prostokątnym przeciwprostokatna ma dlugosc 10 cm, a krotsza przyprostokatna − 6 cm.
Wyznacz dlugosci odcinkow, na jakie podzielila dluzsza przyprostokatną sympetralna
przeciwprostokatnej.
Prosze o pomoc:(
9 maj 23:05
Godzio:

6
2 + a
2 = 10
2
a
2 = 64
a = 8
x + y = 10
x = 5
y = 5
9 maj 23:43
Sky'u:

Z tw. Pit.
6
2 + b
2 = 10
2
b
2 = 100 − 36
b = 8
Z podobieństwa trójkątów:
kąt x jest wspólny, oba mają kąt prosty, więci trzeci kąt musi być taki sam.
(kąt:kąt:kąt)
Odp: Na 6,25 i 1,75
9 maj 23:43
Godzio: źle odczytałem zadanie ...
9 maj 23:47
kendikendikendi: to jak to zrobić w końcu ? nie rozumiem tego.
16 mar 19:47
James: Sky'u zrobił dobry rysunek tylko złe obliczenia. Z podobieństwa trójkątów trzeba skorzystać tak
by wyznaczyć stosunek przeciwprostokątnej do dłuższej przyprostokątnej, będzie to bardziej
zrozumiałe. Czyli:
8y = 50 /8
2 kwi 13:35
James: Aha, odpowiedź

Odp: Na 6,25 i 1,75
2 kwi 13:36
nick: skąd więło się 1,75?
17 lut 21:11
nick: a ok wiem
17 lut 21:12
kamil: A można prosic o rozwiązanie innym sposobem? bez podobieństwa trójkątów?
24 mar 23:59
Malwina: Kocham cię James
20 mar 09:14
felipe: z tym ze james tez zrobiles zle
23 paź 21:41