Kombinatoryka, prawdopodobieństwo
Godzio: Mam kolejne zadanka,
1. W rzędzie ustawiamy 5 osób. Ile jest takich ustawień, aby osoby A i B stały obok siebie.
wiem że są takie opcje:
(A B . . . ), (. A B . .), (. . A B .), (. . . A B) i na odwrót A i B => łączenie 8 sposobów
Reszta osób 3! = 6
8 * 6 = 48, wszystko ok tylko czy da się zapisać za pomocą czegoś te "8 sposobów" ?
9 maj 23:03
Sky'u: Znaczy na pewno można ale IMO to szukanie dziury w całym =P
Najzwyczajniej w świece jak ponumerujesz ilość możliwości tych ustawień jedno pod drugim i
napiszesz w ten sposób jak zrobiłeś, to nie będzie się do czego doczepić.
W kombinatoryce opisówka jest nawet zalecana.
9 maj 23:10
Godzio: A to dobrze

, dzięki
9 maj 23:11
Godzio: No to kolejne,
1.Rzucamy dwa razy kostką do gry. Prawdopodobieństwo, że co najmniej na jednej kostce wypadnie
szóstka jest równe:
| | 11 | | 1 | | 1 | | 5 | |
A |
| B |
| C |
| D |
| |
| | 36 | | 6 | | 3 | | 6 | |
2.Wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 1 jest:
A 28 B 29 C 30 D 31
9 maj 23:30
Eta:
2/ ja liczę tak:
10, 13, 16,......... , 97 −−− tworzą ciag arytm. a
1=10 r=3
odp; C)
9 maj 23:54
Godzio: Cały czas kombinowałem z kombinatoryką, wygląda na to że nie potrzebnie dzięki
9 maj 23:55
Eta:
1/ |Ω|= W
26 = 6
2=36
A = { ( 1,6) (2,6) (3,6) (4,6) ( 5,6) (6,1) (6,2) (6,3) (6,4) (6,5)
(6,6) }
|A|= 11
odp: A)
9 maj 23:58
Godzio: Wielkie dzięki
Eta zawsze można na Ciebie liczyć
10 maj 00:01
Eta:
W
26 −−−−−− warjacje z powtórzeniami
10 maj 00:01
Eta:

Dla Ciebie? ........... "zawsze do usług"
10 maj 00:03
Godzio:
10 maj 00:04
Godzio: W tym tygodniu pewnie jeszcze kilka razy będę potrzebował pomocy ale później już chyba będę
robił większość zadań tego typu sam
10 maj 00:04
Godzio: To jeszcze 2 zadanka na sprawdzenie:
Ile można utworzyć liczb czterocyfrowych ze zbioru {0,1,2,3,4,5} w których żadna cyfra się nie
powtarza ?
1000a + 100b + 10c + d
a − 5 − bez zera
b − 5 − z zerem ale bez jednej liczby która była zamieszczona w a
c − 4
d − 3
5*5*4*3 = 300
Na ile sposobów grupa czterech osób może się ustawić w kolejce do kasy biletowej
P
4 = 4! = 24
I na dzisiaj to wszystko
10 maj 00:12
10 maj 00:36
Gustlik: 1.Rzucamy dwa razy kostką do gry. Prawdopodobieństwo, że co najmniej na jednej kostce wypadnie
szóstka jest równe:
Ja bym to zrobił tak:
|Ω|= W
62 = 6
2=36 − jak zrobiła Eta,
A' − nie wyrzucono "6"
|A'|=W
52 = 5
2=25
| | 25 | | 11 | |
P(A)=1−P(A')=1− |
| = |
|
|
| | 36 | | 36 | |
Odp. A.
11 maj 01:09
Eta:
11 maj 01:14
ania: Wszystkich licz naturalnych dwucyfrowych, które przy dzieleniu przez 3 dają resztę 1 jest:
A.28 B.29 C.30 D.31
1 kwi 20:16