Jak obliczyć krok po kroku taki układ równań?
Marcin : Jak obliczyć krok po kroku taki układ równań?
3x2 +3y2−51=0
6xy−24=0
9 maj 22:59
Godzio:
3x
2 + 3y
2 − 51 = 0 / : 3
6xy − 24 = 0 /:6
x
2 + y
2 = 17
y
4 − 17y
2 + 16y = 0
(y
2 − 16)(y
2−1) = 0
y = 4 v y = −4 v y = 1 v y = −1
y = 4 x = 1
y = −4 x = −1
y = 1 x = 4
y = −1 x = −4
9 maj 23:34
Gustlik: {3x
2 +3y
2−51=0
{6xy−24=0
{3x
2 +3y
2=51 /:3
{6xy=24 /:3
{x
2 +y
2=17
{2xy=8 +
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x
2+2xy+y
2=25
{(x+y)
2=25 /
√
{2xy=8 /:2
1) lub 2)
{x+y=5 lub {x+y=−5
{xy=4 {xy=4
Przypadek 1)
{x+y=5 →y=5−x
{xy=4
x(5−x)=4
5x−x
2=4
−x
2+5x−4=0
Δ=5
2−4*(−1)*(−4)=25−16=9
√Δ=3
y
1=5−4=1
y
2=5−1=4
{x
1=4 lub {x
2=1
{y
1=1 {y
2=4
Przypadek 2)
{x+y=−5 → y=−5−x
{xy=4
x(−5−x)=4
−5x−x
2=4
−x
2−5x−4=0 /*(−1)
x
2+5x+4=0
Δ=5
2−4*1*4=25−16=9
√Δ=3
y
1=−5−(−4)=−1
y
2=−5−(−1)=−4
{x
1=−4 lub {x
2=−1
{y
1=−1 {y
2=−4
9 maj 23:35
Eta:
pierwsze dzielimy przez 3 , drugie też przez 3
x2 +y2= 17
2xy = 8
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−
x2 +2xy +y2= 25
=> (x+y)2 = 25 => x+y= 5 lub x+y= −5
to :
x= 5−y lub x= −5−y
to:
(5−y)*y=4 lub (−5−y)*y= 4
y2−5y +4=0 lub y2 +5y+4=0
Δ= 9 Δ=9
√Δ=3
y1= 4 lub y3= −1
y2= 1 lub y4= −4
to;
x1= 5−4= 1 lub x3= −5−(−1)= −4
x2= 5−1 = 4 lub x4= −5 −( −4)= −1
mamy cztery pary rozwiązań: postaci ( x, y)
( 1,4) ( 4,1) ( −4, −1) ( −1, −4)
9 maj 23:44
Eta:
10 maj 00:06
Bogdan:

Zobaczmy rozwiązanie podanego układu równań.
10 maj 00:51
Eta:
Witaj
Bogdanie
i o to chodzi
1) okrąg
2) hiperbola
10 maj 01:02
Eta:
Widzę ,że straszny "tłok" na forum

zatem pracujcie

Dobranoc

.
10 maj 01:06
Bogdan:
Dzień dobry Eto

, coraz później tu wchodzę.
10 maj 01:23
Bogdan:
Tylko my
Eto zostaliśmy na forum, życzę dobrej nocy
10 maj 01:43
Marcin : Dziekuje wszystkim za pomoc, już sobie poradziłem
10 maj 12:48