matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
równania prostej na płaszczyźnie
truskawka:
Napisz równanie prostej równoległej do prostej k przechodzącej przez punkt P, gdy: 3. x +2y +5=0 , P=(1,1) 4. −x+3y +6=0 , P=(−1,1)
9 maj 20:19
Godzio:
3.
1
y = −
x − 2,5
2
1
1 = −
* 1 + b
2
1,5 =b
1
y = −
x + 1,5b
2
4.
1
y =
x − 2
3
1
1 = −
+ b
3
1
b = 1
3
1
1
y =
x + 1
3
3
9 maj 20:30