funkcja
Paweł: Zbadaj funkcję f(x)=−x4+9x2 i wykonaj jej wykres
Pomóżcie proszę
9 maj 20:15
Paweł: Pomóżcie proszę na jutro mam
9 maj 20:29
Paweł: Wiem że to trudne ale może jednak ktoś mi pomoże PLIS
9 maj 20:47
next: wyłącz sobie −x2 przed nawias i skorzystaj ze wzoru skróconego mnożenia
9 maj 20:49
Paweł: czyli bedzie f(x)= −x2(x2−9x)? Dobrze myśle
9 maj 21:01
Sky'u:

f(x)=−x
4+9x
2
f(x)=−x
2(x
2−9)
f(x)=−x
2(x−3)(x+3)
x=0 ,x=3 ,x=−3
−−−−−
9 maj 21:03
Paweł: Dziękuję
9 maj 21:04
Basia:
Porządny wykres tej funkcji można narysować tylko licząc jej granice w ±∞, znajdując ekstrema
lokalne o określając przedziały monotoniczności.
Do tego są niezbędne pochodne.
Znasz ?
10 maj 10:12
robinka: zgadzam się z Basią, ten powyżej wykres nie jest dobry. Trzeba policzyć pierwszą i drugą
pochodną do narysowania poprawnie funkcji.
10 maj 10:46