Monotonicznośc i miejsce zerowe :).
fuch: Określ monotoniczność funkcji i oblicz miejsce zerowe
y=(√(7)−3)x+2
y=(2−√(3))x+1
Pomógłby mnie ktoś naprowadzić jak to zrobić? Tylko mógłbym prosićo szybką, fachową pomoc? będę
wdzięczny niezmiernie i moge jedynie się pomodlić, za tego, kto mi pomoże rozwiązać zadanko

.
9 maj 20:05
fuch: Wiem tyle, że:
a) − funkcja malejąca. Wskazuje na to czynnik mniejszy od zera stojący przy X(iksie

)
b) − funkcja rosnąca, ponieważ od zera jest większy współczynnik stojący przy X.
9 maj 20:09
Kejt: hmm.. mógłbyś te pierwiastki poprawić? bo nie wiem co do czego..
9 maj 20:11
fuch: Już.
y=(√7−3)x+2
y=(2−√3)x+1
9 maj 20:13
Svanar: 1)
0=(
√7 − 3 )x + 2
| | −2 | | −2(√7+3) | |
x = |
| = |
| = √7+3 |
| | √7−3 | | 7−9 | |
podobnie 2
9 maj 20:14
fuch: Masz dziesiątek różańca u mnie

Pomożesz tamto drugie, masz cały różaniec u mnie..
9 maj 20:17
Kejt:
0=(2−√3)x+1
1=(2−√3)x
x=1:(2−√3)
x=(2+√3):(4−3)=(2+√3):(−1)=−2−√3
tylko ja proszę bez różańca..
9 maj 20:21
Kejt:
aj. −1*
wynik: 2+√3
9 maj 20:22
fuch: Dzięki, więc jak się mam odwdzięczyć, bo nawet nie wiece, jak mi skórę ratujecie
9 maj 20:23