matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Algebra
Marcin :
Hej, mam jeszcze takie zadanie
Suma dowolnych pięciu kolejnych liczb naturalnych jest liczbą podzielną przez 5. Uzasadnij prawdziwość tego zdania, korzystając z wyrażeń algebraicznych.
9 maj 17:28
Kejt:
n+n+1+n+2+n+3+n+4=5n+10=5(n+2) 5(n+2):5=n+2
9 maj 17:30
Marcin :
dzięki wielkie Kejt .
9 maj 17:37