funkcja kwadratowa
juzkp-: Rozwiąż równanie, stosując odpowiednie podstawienie:
(x2−5x)(x2−5x+2)−24=0
9 maj 16:54
Tomek.Noah: nie wiem czy dobze ale...
(x
2−5x)(x
2−5x+2)−24=0
x
2−5x=t
t(t+2)−24=0
t
2+2t−24=0
Δ
t=100
√Δt=10
t=4 v t=−6
x
2−5x=4 v x
2−5x=−6
x
2−5x−4=0 v x
2−5x+6=0
√Δx=
√41 v Δ
x=1
√Δx=1
| | 5−√41 | | 5+√41 | |
x1= |
| x2= |
| x3=2 x 4=3 |
| | 2 | | 2 | |
| | 5−√41 | | 5+√41 | |
x∊{2,3, |
| , |
| } |
| | 2 | | 2 | |
9 maj 18:29
gal: powinno być:
t=−4 v t=6, dalej tak samo uwzględniając poprawkę
30 kwi 16:41
GG: Na pewno, gal?
a=1
b=2
c=24
√Δ=10
czyli:
t1=−2−10/2=−12/2= −6
t2=−2+10/2=8/2= 4
Chyba, że ja się mylę...
22 paź 20:43