chemia
Dziaku: Chemiaaaaaa

pomocy.
Zad.
| | g | |
W jednym z kwasow fosforowych o Masie molowej = 178 |
| stosunek H : P : O jest rowny |
| | mol | |
1 : 15,5 : 28 . Ustal wzor kwasu i jego nazwe. temat lekcje brzmial "Wlasciwosci azotowcow" :
Prosilbym jakiegos chemika o pomoc

I hate chemie
9 maj 15:32
Dziaku: Ponawiam
9 maj 15:50
marlenciah: dobrze napisales ten stosunek? (1:15,5:28<−−−

) bo licze licze..
9 maj 16:25
Godzio: 1x + 15,5x + 28x = 178
44,5x = 178
x = 4
H −> 4g => H4
P −> 62g => P2
O −> 112g −=> 7
H4P2O7 − kwas pirofosforowy
9 maj 16:31
Marlena: z proporcji:
44,5 − 178g/mol (suma z 1; 15,5; 28 do masy molowej zwiazku)
15,5 − x (z stosunku atom fosforu)
x=62g/mol →62/31=4 czyli 4atomy fosforu jest w zwiazku
Analogicznie do tego po napisałam policz dla tlenu i wodoru
9 maj 16:31
Dziaku: Dziekuje Wam za pomoc

Ja z chemii jestem noga, to jest czarna magia.
9 maj 20:49