różniczka zupełna, ekstrema lokalne funkcji
Monika: 1.) Stosując różniczkę zupełną oblicz przybliżoną wartość wyrażenia:
(1,02)3,01
(1,01)2,03
√(6,2)2+(8,1)2
2.) Wyznacz ekstrema lokalne funkcji:
f(x,y)=−x4+8x3−24x2+32x−y2+2y−5
9 maj 09:18
Basia:
f(x,y)=x
y
P(1,3)
dx=0,02
dy=0,01
f(1,3)=1
3=1
(1,02)
3,01 ≈ 1+3*0,02+0*0,01=1,06
podpunkt (b) identycznie (ta sama funkcja)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f(x.y)=
√x2+y2
P(6,8)
dx=0,2
dy=0,1
f(6,8)=
√36+64=10
| df | | 1 | | x | |
| (x,y) = |
| *2x = |
| |
| dx | | 2√x2+y2 | | √x2+y2 | |
| df | | 1 | | y | |
| (x,y) = |
| *2y = |
| |
| dy | | 2√x2+y2 | | √x2+y2 | |
√6,22+8,12≈ 10+0,2*0,6+0,1*0,8
dokończ sobie obliczenia
9 maj 09:48
Basia:
ad.2
| | df | | df | |
Policz najpierw |
| i |
| |
| | dx | | dy | |
Podaj wyniki, potem spróbujemy policzyć dalej
9 maj 09:49
Monika: no właśnie z obliczeniem df/dx i df/dy mam problem, to muszę policzyć pochodną z jednego i
drugiego i to podzielić? tzn pochodną z df i później z dx i to podzielić df/dx?
9 maj 09:54
Basia:
nie;
| | df | |
symbol |
| oznacza pochodną funkcji po x |
| | dx | |
| | df | |
symbol |
| oznacza pochodną funkcji po y |
| | dy | |
f(x,y)=−x
4+8x
3−24x
2+32x−y
2+2y−5
licząc pochodną
po x y traktujesz jak liczbę
licząc pochodną
po y x traktujesz jak liczbę
teraz trzeba policzyć drugą pochodną
| df | | df | |
| czyli z |
| po x |
| (dx)2 | | dx | |
| df | | df | |
| czyli z |
| po y |
| dxdy | | dx | |
| df | | df | |
| czyli z |
| po y |
| (dy)2 | | dy | |
| df | | df | |
| czyli z |
| po x |
| dydx | | dy | |
| | df | | df | |
jeżeli |
| ≠ |
| koniec zabawy, bo na pewno nie ma ekstremów lokalnych |
| | dxdy | | dydx | |
| | df | | df | |
jeżeli |
| = |
| trzeba liczyć dalej |
| | dxdy | | dydx | |
No to spróbuj te drugie pochodne policzyć
Napisz jakie wyniki dostałaś
9 maj 10:08
Monika: oki, zaraz napiszę co mi wyszło
9 maj 10:19
Monika: ok, czyli liczę df/dx po y i df/dy po x?
mi wyszlo; df/dx=32
df/dy=2
9 maj 10:28
Basia: nie
poprawka, bo przeoczyłam , że tam jest −x
4
mogą istnieć ekstrema lokalne
szukamy miejsc zerowych pierwszych pochodnych
−4x
3+24x
2−48x+32=0
−2y+2=0
−2y=−2
y=1
rozwiązanie tego pierwszego równania będzie dosyć czasochłonne
ale:
2 jest pierwiastkiem W(x)=−4x
3+24x
2−48x+32 bo
W(2)=−4*8+24*4−48*2+32=0
dzielimy
−4x
3+24x
2−48x+32 : (x−2) = −4x
2+16x−16
4x
3−8x
2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
16x
2−48x+32
−16x
2+32x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
−16x+32
16x−32
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
===
−4x
3+24x
2−48x+32 =(x−2)(−4x
2+16x−16) =
−4(x−2)(x
2−4x+4)=−4(x−2)(x−2)
2=−4(x−2)
3
x=2
jedynym punktem "podejrzanym" o ekstremum jest P(2,1)
| df | |
| (2,1)=−12*4+48*2−48=−48−48+2*48=0 |
| (dx)2 | |
| | df | | df | | df | | df | |
W = |
| * |
| − |
| * |
| = 0 |
| | (dx)2 | | (dy)2 | | dx | | dy | |
nie da się stwierdzić czy w tym punkcie istnieje ekstremum lokalne
chyba, że się gdzieś w rachunkach pomyliłam
może
Bogdan zechciałby sprawdzić
9 maj 10:51
Monika: dziękuję bardzo, mam nadzieję że teraz jakoś to zrozumiem, a dlaczego w tych końcowych
obliczeniach podstawiła Pani df/(dx)2 to można obojętnie które podstawić z tych 4 wzorów?
9 maj 11:11
Bogdan:
Witaj
Basiu 
, nie pomyliłaś się w rachunkach.
9 maj 11:34
Monika: czyli jak mam pochodną f(x,y)=3x3+3x2y−y3−15x
czyli df/dx=9x26xy−15
i df/dy=3+3y−3y2
prosiłabym o sprawdzenie czy dobrze myślę
9 maj 11:49
Monika: przepraszam df/dx= 9x2+6xy−15
9 maj 11:50
Basia:
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
ad.pytanie
| | df | | df | | df | |
normalnie wszystkie się liczy, skoro jednak |
| =0 i |
| = |
| =0 |
| | (dx)2 | | dydx | | dxdy | |
| | df | |
już wiadomo, że W=0 i dlatego nie liczę |
| |
| | (dy)2 | |
10 maj 10:17
adq:

345≈≈←∫∫∫25xdx
√243
dfa=afa
main (){
int a,b;
char tab[][];
2 lip 11:30