Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach 10 cm i 4 cm.
fuch: Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach 10 cm i 4 cm. Każda z krawędzi bocznych ma 13 cm.
Oblicz wysokość tego graniastosłupa.
13² = 5² + x²
169=25 + x²
x² = 144 / √
x = 12
Tak zrobilem, ale dobrze

Help plax fast

7 maj 15:34
Basia: niestety nie
7 maj 16:01
Basia:

x=
12d
d − przekątna prostokąta
d
2=a
2+b
2=100+16=116
d=
√116=
√2*58=
√2*2*29=2
√29
x=
√29
H
2+x
2=L
2
H
2=L
2−x
2=169−29=140
H=
√140=
√4*35=2
√35
7 maj 16:06
damianek14: a to * to znaczy razy
11 maj 21:34
Werośka : Podstawą ostrosłupa jest prostokąt o bokach 10 cm i 4 cm. Każda z krawędzi bocznych ma 13 cm.
Oblicz pole całkowite tego ostrosłupa
5 wrz 20:13