Zastosowanie wiadomości o równaniu prostej i równaniu okręgu do rozwiązywania za
elf: Dane są 3 wierzchołki równoległoboku ABCD: A(−5,4), B(3,−2), C(9,1).Oblicz:
a) współrzędne wierzchołka D
b) pole równolegloboku ABCD
7 maj 11:49
asd: znajdz rownanie prostej AB, utwórz rownolegla prosta do prostej AB przechodzaca przez punkt C
to samo dalej, znajdz rownanie prostej BC, rownolegla do niej przechodzaca przez punkt A
pozniej obie utworzone proste w jeden uklad rownan − dadza Ci X i Y punktu D
a pole to juz wiadomo, |AB|*|BC|
7 maj 11:53
elf: dzięki
7 maj 13:33
Bogdan:

A(−5, 4), B(3, −2), C(9, 1), D(x
D, y
D)
Najprościej jest zastosować w tym zadaniu wektory.
Wektory AB i DC są równe (pomijam znak →), AB = [8, −6], DC = [9 − x
D, 1 − y
D],
stąd 8 = 9 − x
D i −6 = 1 − y
D ⇒ x
D = 1 i y
D = 7.
D = (1, 7)
Pole P (również korzystamy z wektorów): AB = [8, −6], AD = [6, 3],
| 8 −6 |
P = | | | | = |24 + 36| = 60.
| 6 3 |
7 maj 15:04
Bogdan:
Uwaga do asd − cytuję: "a pole to już wiadomo, |AB|*|BC| ".
Otóż nie, tak oblicza się pole prostokąta, a nie równoległoboku.
7 maj 15:13
elf: wielkie dzięki
10 maj 21:25
Bogdan:
10 maj 21:27
ola:
22 wrz 14:01
ania: dziękować
10 paź 22:48