t
Magda: liczba 240 x 420 jest równa
4 maj 23:55
Pablo: 2
40 x 4
20
2
40 x (2
2)
20 = Rozkładamy 4 na 2
2
2
40 x 2
40 = 2
80 = Mnożąc liczby o tych samych potęgach sumujemy potęgi
Tak mi się wydaje
5 maj 00:01
Pablo:
5 maj 00:01
Jack: zamień ten drugi wyraz na (22)20,a teraz skorzystaj z tego że "potęgowanie potęgi to
mnożenie wykładników"...
5 maj 00:01
Ala: chyba zły wynik
5 maj 00:21
Ala: tak myśle
5 maj 00:21
PLAY: nie wydaje mi się w mnożeniu dodaje sie potęgi
5 maj 00:24
Jack: dobry. (ab)c=ab*c oraz ab * ac= ab+c
5 maj 00:27
Leon: Wynik to 4 do potęgi 40
2 do czwartej=16
4 do drugiej=16
16*16=256
256 to tyle samo co 4 do czwartej
Dodajemy pominięte na początku 0 i mamy wynik>>to 4 do potęgi 40
5 maj 00:28
Leon: Tyle że w odpowiedziach nie ma wyniku podanego przez Pabla
5 maj 00:29
Leon: Ale 4
40 to tyle samo co 2
80 więc jest ok

Zadanko z informatora
5 maj 00:34
malyna: a
280 = 440 = 1620 = 25610
itd...
5 maj 00:43