Help!
Nata: Rozwiąż nierówność 3x + (3x + 1)+ ⋅⋅⋅+ (3x + 9 9) < 2010 , gdzie lewa strona jest sumą
kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego.
jak powinien wygladc uklad rownan o ile dobrze główkuje?
4 maj 23:49
Jack: rozbij na dwie sumy: 3x*100 oraz pewien ciąg arytmetyczny od 1 do 99.
4 maj 23:55
suseł:
a
1= 3x r= 1 n= 100
| | 3x+3x+99 | |
L= |
| *100 =......... |
| | 2 | |
5 maj 00:03
Nata: dziekowa
5 maj 00:22
Nata: a dał by ktos jescze rade na szybko rozpisac krok po kroku jak powinno sie taki logarytm
rozpisac
log32√15−14log325
5 maj 00:27
Anna:
Owszem, Nata, tylko napisz to jednoznacznie. Co z tymi dwójkami?
5 maj 00:32
Jack: Może tak:
a
2−b
2=(a−b)(a+b)
| | √15 | |
(log3 √15−log34√5)*(log3 √15+log34√5)=(log3 |
| )*(log3 √15*4√5)=
|
| | 4√5 | |
| | 4√5*4√5*√3 | |
=log3 |
| *log3√15*4√5=(log34√5*√3)*(log3√15*4√5)
|
| | 4√5 | |
Paskuda
5 maj 00:34
suseł:
coś nie tak

(log
3√15 − log
3√5) ( log
3√15+log
3√5)= .......
5 maj 00:43
suseł:
a
2 −
14b
2 = ( a−
12b)(a+
12b)
5 maj 00:45
suseł:
5 maj 00:50
Nata: aaa wdał sie blad nie czytelnie to bylo to ma byc log23 o obu przypadkach..
5 maj 00:51
Jack: błędu nie ma z tego co widzę, po prsotu inny wzór zastosowałem. Można jak chce suseł
wyciągnać z każdnego logarytmu 1/2... pewnie nic to nie da.
5 maj 01:17