rozwiązywanie równiania
mary: rozwiąż równanie x
3 + x
2 + x + 1 = 0.
proszę tak łopatologicznie

dziękujeeee
4 maj 23:31
Jakub:
x3+x2+x+1 = 0
x2(x+1)+(x+1) = 0
(x+1)(x2+1) = 0
Jest tylko jedno rozwiązanie x=−1 (z pierwszego nawiasu). Drugi nawias nie ma pierwiastków.
4 maj 23:34
Godzio: x2(x+1) + x + 1 = 0
(x+1)(x2 + 1) = 0
x = − 1
4 maj 23:34
Mateusz:
x3 + x2 + x + 1 = 0
x2( x + 1) + 1( x + 1 ) = 0
( x2 + 1 )( x + 1 ) = 0
∧
x∊R ≠ 0 (dlatego nie bierzemy pierwszego nawiasu pod uwagę)
x + 1 = 0
x = − 1 − odp.
4 maj 23:40