matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
rozwiąż nierówność
megi:
Rozwiąz nierówność −20x
2
−x+1>0.
4 maj 23:25
suseł:
Δ= 81
√
Δ
= 9 miejsca zerowe : x
1
=−
1
4
x
2
=
1
5
parabola ramionami do dołu więc wartości >0 nad osią OX ( bez miejsc zerowych) odp: x€ ( −
1
4
,
1
5
)
4 maj 23:39