matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
POmocy:) BArdzoz potrzbuje !!:) CIAGI
PLAY:
m+1
m+3
m+9
Wykaż, że dla każdego m ciąg (
,
,
) jest arytmetyczny?
4
6
12
Jak to zrobic?
4 maj 23:25
Godzio:
https://matematykaszkolna.pl/strona/2435.html
4 maj 23:28
PLAY:
dzieki
4 maj 23:29
suseł:
a,b,c −−− tworzą ciąg arytm, to : 2b= a+c
m+3
m+1
m+9
2(
) =
+
6
4
12
m+3
3(m+1) +m+9
=
3
12
m+3
4m+12
=
3
12
m+3
m+3
=
3
3
dla każdego m L=P to: ciąg jest arytmetyczny
4 maj 23:33