matematykaszkolna.pl
Funkcja z parametrem. Keisim: Witam wszystkich na dzień przed maturą. emotka Funkcja g jest określona w zbiorze wszystkich liczb rzeczywistych w następujący sposób: jeśli x ∊ < k, k+1 ) dla pewnej liczby całkowitej k, to g(x) = kx − k −1. a) Narysuj wykres w przedziale <−2,0). b) Uzasadnij, że funkcja g nie ma miejsc zerowych. c) Rozwiąż równanie g(x) = 2010
4 maj 22:34
next: w podpunkcie a musisz sobie obrac dwie liczby k= −2, k= −1 i powstaną dwa przedzialy <−2,−1) i <−1,0) w których funkcje będą mieć inne postaci tak mi sie wydaje
4 maj 22:40
Keisim: Właśnie nie potrafię tego sobie w głowie ułożyć, nie musicie mi rozwiązywać zadania, ale dajcie wzkazówkę jak zacząć... next → Obrać takie liczby, żeby mieściły się w przedziale? Tylko dwie?
4 maj 22:44
next: no tak dwie bo jak weżmiesz np k = 0 to wyjdzie ci przedzial <0, 1) a ten nam nie jest potrzebny po prostu sprawdzasz dla jakich k powstanie nam nasz przedział, wiem że to trudne
4 maj 22:46
Keisim: ... racja next, przecież zaznaczone jest, że są to tylko liczby całkowite. Więc opcji jest skończona ilość, w tym wypadku dwie. Dzięki za pomoc, lecę bazgrać wykres.emotka
4 maj 22:49