równanie
Janek : Rozwiaż równanie x3+x2+x+1=0
4 maj 21:43
Kejt: hmm.. x=−1?
4 maj 21:46
Nikka: x2(x+1)+(x+1) = 0
(x+1)(x2+1) = 0
x+1 = 0 lub x2+1 = 0 sprzeczność
x = −1
4 maj 21:47
Łukasz: x2(x+1) + x + 1 = 0
4 maj 21:47
Janek : no ale jakim sposobem ?
4 maj 21:47
Kejt: ja Ci nie pomogę.. bo w pamięci liczyłam...
4 maj 21:51
mariusz: matko boska

co to bedzie
4 maj 21:53
4 maj 21:54
Natka: Podstaw za x najprostsze liczby. 1 lub −1, dla. Jeśli dla którejś się zgodzi tzn., że jest
rozwiązaniem.
nastepnie podziel ten wielomian, przez to, x− to, co wstawiles za x, zeby ci wyszło.
pamiętaj

− jeśli dla 1 wyjdzie ci 0, to musisz ten wielomian x
3 + x
2 +x +1 podzielić przez
liczbę przeciwną, do tej, która wyszłaa. Np przez (x−1) −−−−> jeśli podstawiles 1 i ci wyszlo

Zobacz, co ci wyjdzie i weź wszystko do kupy.
4 maj 22:28