Ciągi liczbowe - nie kumam
Zbyszek: Liczby 5,2,−1,−4,−7 są początkowymi wyrazami ciągu. Podaj wzór na wyraz ogólny tego
ciągu.Określ czy to ciąg arytmetyczny czy geometryczny (wraz z uzasadnieniem). Określ
monotoniczność tego ciągu.
4 maj 21:27
Lucyna: musisz sprawdzić czy a3−a2=a2−a1 jeśli tak to jest to ciąg arytmetyczny
jeśli a3a2=a2a1 to jest to ciąg geometryczny.
wzór na wyraz ogólny ciągu arytmetycznego an=a1+(n−1)r; i r=a2−a1
wzór na ogólny wyraz ciągu geometrycznego bn=b1*qn−1
4 maj 21:37
Lucyna: ciąg geometryczny jeśli b3/b2=b2/b1
4 maj 21:38
Zbyszek: Jeśli można to dokładniej opisać jak zrobić, proszę bo dalej nie kumam
4 maj 22:10
Łukasz: na prosto:
ciag arytmetyczny taki, ktory ehmm sie sumuje o ta sama liczbe. np. 2,4,6,8, czy też 0,10,20,30
geometryczny to jest z iloczynem (mnozenie). np pierwszy wyraz to 2, drugi to 1, trzeci to 1/2,
dlatego, że q (iloczyn) = 1/2.
moze jestem kiepski w tlumaczeniu ale skoro nie zrozumiales ich wyutlumaczen to moze takie
proste ci dadza choc troche ; d
4 maj 22:12
Lucyna: Łukasz ma rację ciąg arytmetyczny to taki w którym każdy kolejny wyraz jest zwiększa się lub
zmiejsza o tyle samo np 1,2,3,4,5,... każdy kolejny wyraz jest większy o 1 i 1 jest nazywane
różnicą ciągu arytmetycznego r=1, teraz dla ciągu 4,2,0.−2,... to też jest ciąg arytmetyczny,
ale r= −2. bo mamy malejący ciąg.
4 maj 22:26
Lucyna: w ciągu geometrycznym mamy mnożenie przez stałą liczbę np: 2,4,8,16,32,... to rosnący ciąg
geometryczny o ilorazie q=2 bo jak podzielisz sobie kolejny wyraz przez poprzedni to zawsze
otrzymasz dwa.
4 maj 22:28
Zbyszek: Już powoli rozumiem ale za mało żeby rozwiązać zadanie jak podstawiać do wzorów i czy tworzyć
ciąg każdej z osobna liczby np. 5,10,15. czy −7,−14,−21,
4 maj 23:02
suseł:
5, 2,−1,−4,−7,.......
2−5= −3 −1−2= −3 −4−(−1)= −4+1= −3
ciąg arytmetyczny r= −3 a1=5 r<0 −−− ciąg malejący
an= a1+(n−1)*r podstawiając za a1= 5 i r= −3
ogólny wzór tego ciągu : an= −3n +8
4 maj 23:10
Zbyszek: ogólny wzór tego ciągu : an= −3n +8 z czego on powstał w jaki sposób do niego się dochodzi coś
na temat czy ten ciąg jest geometryczny
5 maj 20:24
Lucyna: 5,2,−1,−4,−7
masz taki ciąg liczb, aby przejść od pierwszego wyrazu do drugiego musisz dodać −3, aby od
drugiego wyrazu dojść do trzeciego znowu musisz dodać −3 itd, ciąg w którym dodajesz stałą
liczbę to jest ciąg arytmetyczny.
5 maj 21:43
Lucyna: teraz różnica tego ciągu jest r=an+1−an czyli odejmij od następnego wyrazu wyraz poprzedni
ciągu u Ciebie r=2−5=−3
pytanie czy ciąg jest rosnący czy malejący, musisz popatrzyć na liczby w kolejności w jakiej są
one zapisane 5,2,−1,−4,.. czy każda następna liczba jest większa czy mniejsza od poprzedniej,
u Ciebie każda kolejna jest mniejsza od poprzedniej, więc Twój ciąg jest malejący
wzór na wyraz ogólny ciągu to an= a1 +(n−1)r; an to n−ty wyraz ciągu, a1 to jest pierwszy
wyraz ciągu u Ciebie a1=5 a r obliczony masz wyżej.
Zatem
an= 5 +(n−1)*(−3) = 5−3n+3=−3n+8
Teraz znając wzór na ogólny wyraz ciągu możesz bezpośrednio z niego obliczyć np 50 wyraz ciągu
a50= −3*50+8=−150+8=−142
5 maj 21:53
Zbyszek: To ten ciąg jest tylko arytmetyczny a geometryczny nie
5 maj 21:56
Lucyna: 
chyba jest tylko jeden ciąg który może być arytmetyczny i geometryczny jednocześnie, jest to
ciąg stały, ale jeśli ciąg ma różne wyrazy to jest albo geometryczny albo arytmetyczny nie
może być oboma jednocześnie.
5 maj 22:00
Lucyna: aby był geometryczny to musisz pomnożyć pierwszy wyraz razy q aby otrzymać drugi wyraz,
następnie grugi wyraz mnożysz przez to samo q aby otrzymać 3 wyraz ciągu.
Masz 5,2,−1
5*25=2 więc trzeci wyraz powinien być równy
2*25=45 a Twój trzeci wyraz to −1 zatem to nie może być ciąg geometryczny
5 maj 22:03
Lucyna: masz jeszcze jakieś pytania, bo jak nie to idę spać
5 maj 22:10
Zbyszek: DZIĘKUJE ZA POMOC
5 maj 22:12
Lucyna: proszę bardzo, mam nadzieję, że teraz już ciągi tak Cię nie przerażają, to jest na prawdę fajny
temat. Zatem powodzenia i dobranoc.
5 maj 22:15