wyznacz wierzchołki ? /
Marta S: Punkty A= (−9, −3) B=(5,5) są wierzchołkami trójkąta prostokątnego ABC, w którym AB
jest przeciwprostokątną. Wyznacz współrzędne wierzchołka C wiedząc, że leży on na osi Ox.
Czy mógłbymi ktoś pomóc ?
4 maj 21:06
Lucyna: AB to przeciwprostokątna, więc gdyby opisać na tym trójkącie okrąg, to miałby swój środek na
środku odcinka AB i promień równy połowie długości AB. równanie okręgu byłoby postaci:
(x+2)2+(y−1)2=220 dodaj do tego warynek y=0 (bo skoro wierzchołek ma leżeć na osi x to
współrzędna y=0) i rozwiąż taki układ równać, powinny wyjść Ci dwa punkty, i to będą dwa
możliwe wierzchołki. Powodzenia.
4 maj 22:17