Jaki procent całej powierzchni działki zajmuje chodnik
lolka: Ogród w kształcie kwadratu ma powierzchnie 16arów. Równoległe do trzech jego boków, wewnątrz
ogrodu , położono chodniki w szerokości 60cm oddalony o 1 m od ogrodzenia. Jaki procent całej
powierzchni działki zajmuje chodnik?
4 maj 20:19
Lucyna: działka ma powierzchnię 16 arów czyli 16*100=1600m2
chodnik ma pole 67,2m2
więc zajmuje 67,21600*100%=4,2% powierzchni działki
4 maj 21:02
lolka: sorki ale mogłabyś mi podać obliczenia pola chodnika?
4 maj 21:16
Lucyna: chodnik to 3 pasy w kształcie prostokąta o wymiarach (ponieważ jest oddalony o metr od
ogrodzenia czyli 40−2=) 38mx0,6m; drugi kawałek przy przeciwległej ścianie ma takie same
wymiary a łączący je chodnik jest o 2 metry krótszy, czyli ma wymiary 36x0,6m
więc pole chodnika to P=2x38x0,6+36x0,6
4 maj 22:22
lolka: tam jest błąd w obliczeniach bo prostokąty ( chodnik) ma wymiary , 2 takie same : 39mx0,6m i
jeden 36,8mx0,6m.
i wtedy wychodzi powierzchnia chodnika 68,88m2 .
więc stanowi to 4,305% powierzchni działki
5 maj 11:24
lolka:
5 maj 11:53