a
Gosia: Godzio proszę pomóż z zadaniem. W ciągu. geometrycznym a3=8, a7=12. wyznacz pierwszy
wyraz i iloraz tego ciągu. z komentarzem . dzięki
4 maj 19:57
Iwona: a3=a1*q2
a7=a1*q6
4 maj 20:43
Iwona: i trzeba prosty ukladzik rozwiazac
4 maj 20:43
ej: a7:a3= q4 (bo 7−3=4)
0,5:8=q4
0,0625=q4
0,5=q
wzór ogólny ciągu geometrycznego to: an=a1 (razy) qn−1 (to n−1 ma być w potędze, nie umiem tu
pisać, najwyżej sprawdź we wzorach z boku, jak nie wiesz o co chodzi)
pod an podstawiamy np a3, czyli a3= a1 (razy) q3−1
8=a1 (razy) q2
8=a1 (razy) 0,52
8=0,25a1
a1=32
jak jest źle, to niech ktoś poprawi
4 maj 21:01
Gustlik: Ej zaczął BARDZO DOBRZE, policzył tą samą metodą, co ja, ja dokończę dzieła:
| | a3 | |
a1= |
| − cofamy się o 2 wyrazy, dlatego dzielimy przez q2.
|
| | q2 | |
a
n=a
1*q
n−1=32*0,5
n−1
5 maj 01:41
Basia:
1.
| | 1 | |
an=25* |
| = 25−(n−1)=26−n |
| | 2n−1 | |
2.
q
4=
116 ⇒ q=
12 lub q=−
12
są dwa różne ciągi spełniające warunki zadania
w drugim przypadku
| | 1 | | 32 | | 32*(−2) | |
an=32*(− |
| )n−1 = |
| = |
| = |
| | 2 | | (−2)n−1 | | (−2)n−1*(−2) | |
| −64 | | (−2)6 | |
| = − |
| = − (−2)6−n |
| (−2)n | | (−2)n | |
5 maj 11:22