logarytm
kamil: Liczba log28 * √2 jest równa?
4 maj 19:29
Rumpfy: log28*√2 = 3√2
4 maj 19:37
angelika: log28 to 2x = 8 z tego wychodzi 3 wiec 3*√2 = 3√2
4 maj 19:39
kamil: | | 1 | |
tyle że poprawna odpowiedż to 3 |
| ... jak to zrobic? |
| | 2 | |
4 maj 19:41
Nikka: | | 1 | | 1 | |
log28*212 = log2(23*212) = log223+12= 3+ |
| = 3 |
| |
| | 2 | | 2 | |
4 maj 19:46
kamil: nie wiem skąd sie to wzielo, no ale ok
4 maj 19:58
Nikka: ech... 8 to inaczej 23
√2 = 212
23*212 − mnożenie potęg o tej samej podstawie − podstawa bez zmian , wykładniki
dodajemy
logaab = b
4 maj 20:00
kamil: woow juz rozumiem, dzieki
4 maj 20:13
Nikka: 
no to się cieszę
4 maj 20:14
marcin: potrzebuję wiedzieć ile jest log 0,5 ? wiem że podstawą jest 10, ale nie orienyuje się do
jakiej potęgi podnieść trzeba 10 aby dała 0,5.
11 maj 14:28
Basia:
log12=log1−log2 = 0−log2=−log2
a to odczytujesz z tablic logarytmicznych, albo z kalkulatora naukowego
11 maj 14:46
marcin: dzienki za to, ale jak możesz napisać dokładny wynik będę bardziej wdzięczny za to
11 maj 15:05
Basia:
siedzisz przy komputerze, kalkulator naukowy masz w Akcesoriach
log2=0,301029996.................................. ≈ 0,3010
log12≈−0,3010
i nic więcej, bo log2 jest liczbą niewymierną
11 maj 15:09
marcin: Jeszcze raz dzienki
11 maj 15:52
Tomek.Noah: najprostrza droga
log
28
√2=x
2
x=8
√2 / ()
2
2
2x=64*2
2
2x=2
6*2
2
2x=2
7
2x=7
11 maj 16:10