oblicz różnice pól tych trójkątów
lolka: w trójkąt równoboczny o boku 6cm wpisano kolejny trójkąt równoboczny tak, że jego boki są
prostopadłe do boków trójkąta zewnętrznego . Oblicz różnice pól tych trójkątów
4 maj 19:12
aaa:

bok Δ
1=a=6cm
PΔ
1=a
2*
√3/4=9
√3
bokΔ
2=1/2a=3cm
PΔ
2=a
2*
√3/4=3
√3
Różnica:
PΔ
1−PΔ
2=9
√3−3
√3=6
√3
4 maj 19:59
lolka: ale pole tego 2 trójkąta nie będzie wynosiło 3√3 tylko 9√3/4
4 maj 20:10
Jula: A skąd wiadomo że bok drugiego trójkąta to 1/2 tego dużego? to tylko przypuszczenia.. nie
czaję.. ;f
4 maj 20:12
aaa: o faktycznie, sorki, mój bład
4 maj 20:48
lolka: spoko

a właśnie dlaczego a tego 2 trójkąta będzie wynosiło 1/2 tego dużego ?
4 maj 21:01
lolka: no i pole wtedy ile będzie wynosić ?
4 maj 21:04
lolka: 9√3 − 9√3/4 czyli to można pomnożyć przez 4 czy tylko można sprowadzić do wspólnego
mianownika?
4 maj 21:06
aaa: sprowadzic do wspólnego mianownika
4 maj 21:07
lolka: ok dzięki

ale skąd wiadomo że a tego wpisanego trójkąta wynosi a tego dużego?
4 maj 21:24
schoko_bons: nie wiem czy ktos zauwazyl ale boki tego trójkąta wpisanego nie sa prostopadle do bokow tego
wiekszego to zadanie jest zrobione tak jakby wysokosci wpisanego trojkata mialy byc
prostopadle do bokow wiekszego, jak dla mnie blad w tresci zadania
9 maj 21:10
Bogdan:

2x = 6 − x (dlaczego?)
x = 2 i a = 2
√3
| | 1 | | 1 | |
P1 = |
| *62√3 = 9√3, P2 = |
| *(2√3)2√3 = 3√3 |
| | 4 | | 4 | |
10 maj 01:33