ciągi
sylwka003: liczby ( 2, x, 8) tworzą ciąg geometryczny, który nie jest monometryczny:
a) x=4
b) x=−4
c) x=4 x=−4
d) x=5
4 maj 17:01
Gustlik: Chyba nie jest MONOTONICZNY.
Korzystasz z własności: b2=ac, gdzie b − środkowy wyraz.
x2=2*8
x2=16
x=−4 → mamy ciąg 2, −4, 8
lub x=4 − ale to rozwiazanie nie spełnia warunków zadania, ponieważ ciąg ma nie być
monotoniczny, a ciąg 2, 4, 8 jest rosnący, a więc jest monotoniczny. Żeby ciąg geometryczny
nie był monotoniczny, to musi mieć ujemny iloraz, wtedy jest ciągiem naprzemiennym − ma wyrazy
na przemian dodatnie i ujemne. Warunek ten spełnia ciąg 2, −4, 8.
5 maj 00:01