xoxo: Punkt B = (−1,9) należy do okręgu stycznego do osi Ox w punkcie A = (2,0) . Wyznacz
równanie tego okręgu.
4 maj 16:49
Anulka: wzór na równanie okregu masz w tablicach
wystarczy tylko podstawić masz podane 2 punkty
pierwsze to (−1,9) a drugi to (0,0) bo ma być styczny do osi Ox
4 maj 17:00
Rumpfy: okrag jest styczny do Ox stad mozemy wyciagnac jedna wspolrzedna srodka, mianowicie 2
(−1 −2)2 + (9 − b)2 = r2
(2 −2)2 + b2 = r2
9 + 81 − 18b + b2 = b2
b = 5
a = 2
(x −2)2 + (y − 5)2 = 25
4 maj 17:03