xoxo: Dany jest prostokąt o bokach a i b. Zmniejszamy długość boku a o 10% oraz zwiększamy
długość boku b o 20%.
a) O ile procent zwiększy się pole tego prostokąta?
b) Wyznacz długość boku b, dla której nowy prostokąt będzie miał taki sam obwód jak
prostokąt wyjściowy, jeśli wiadomo, że bok a ma długość 30 cm.
4 maj 16:45
Anulka: zrób układ równań
a−10
b+20
pole jest równe a*b
czyli P=(a−10)(b+20)
potem z górki
4 maj 16:53
Godzio:
proponuję tak:
P = a*b
P
1 = 0,9a * 1,2b = 1,08ab = 1,08P => o 8%
4 maj 16:54