Twierdzenie talesa w zadaniu... POMÓŻCIE, prosze...
Natasha : Trapez o ramionach długości 6 i 10 jest opisany na okręgu. Odcinek łączący środki ramion
trapezu dzieli trapez na 2 części których pola pozostają w stosunku 3:5. Oblicz długości
podstaw trapezu.
Znalazłam rozwiązanie na internecie, ale jednej kwestii nei rozumiem, mianowicie :
Z twierdzenia Talesa wysokości górnego trapezu i dolnego są sobie równe
Mógłby ktoś pomóc, pokazać to twierdzenie talesa z którego to wynika

Prosze...
4 maj 16:28
Natasha : ... ? Nie zapomnijcie o mnie,
4 maj 16:36
Rumpfy:

a + b = 6 + 10
P
1 = {b+d}{2} * r
P
2 = {a+d}{2} * r
| | 3(a+d) | |
{a+d}{2} * r = |
| * r
|
| | 10 | |
cdn.
4 maj 16:49
Rumpfy: ajj wszystko zle, zrobie od nowa
4 maj 16:55
Rumpfy:
| | a+d | | 3(a + d) | |
Pcalkowite = |
| * r + |
| * r
|
| | 2 | | 10 | |
| a+b | | a+d | | 3(a + d) | |
| * 2r = |
| * r + |
| * r
|
| 2 | | 2 | | 10 | |
d = 8 ⇒
a = 12, b = 4
4 maj 16:58
Natasha : aaa to rzeczywiście już widze

bardzo się zagubiłam.. i to nawet chyba nie wynika tyle z
twierdzenia talesa, co z tego że opisany jest trapez na okręgu

Stokrotne dzięki ... teraz
już wszystko jasne... DZIEKI JESZCZE RAZ
4 maj 17:03