cyfry parzyste
Ela: Ile jest wszystkich liczb naturalnych dwucyfrowych w których obie cyfry są parzyste?
a) 16 b)20 c)24 d)25
proszę o komentarz.
4 maj 16:27
robinka: 2,4,6,8 czyli 4 >ilość cyfr dziesiątek
0,2,4,6,8=5 >ilość cyfr jedność
4*5=20
4 maj 16:30
kalafiorowa:
wystarczy je sobie wypisac

22, 24, 26, 28, 42, 44, 46, 48, 62, 64, 66, 68, 82, 84, 86, 88
odp. a)
4 maj 16:32
kalafiorowa:
no i wlasnie, dobre pytanie. Czy 0 jest liczba parzysta?
4 maj 16:33
Czarna: 0 nie jest liczbą parzystą.Odpowiedź a) z permutacji 4x4=16
4 maj 16:36
kos: Poprawna odp: to b)
4*5= 20
4 maj 16:36
Natasha : odpowiedź b
4 maj 16:37
Natasha : liczba zero także jest liczbą parzystą... zatem łatwo to widać ponieważ 20 to liczba przysta
podobnie jak 10 30 i 40 itd...
4 maj 16:37
kos:
liczba zakończona zerem jest
parzysta .... każdy to wie
4 maj 16:37
robinka: liczba zakończona zerem jest liczbą parzystą
4 maj 16:40
Orzech: Odpowiedź 1 jest poprawna. Części składowe mają być parzyste

! A zero nie jest liczbą parzystą
,więc się nie liczy
4 maj 16:41