plani.
koni: czesc, mam prostą k: x+y+1=0 czyli y=−x−1
oraz okrąg o1=(x−1)2+(y−1)2=1
Ile punktow wspolnych maja te wykresy, ktos ma pomysl?
4 maj 16:17
michał: x=1 oraz y=1
4 maj 16:22
koni: mozesz napisac jak do tego doszedles?
4 maj 16:25
Svanar: najlatwiej wyliczyc jedna niewiadoma, podstawic do drugiego rownania i liczba rozwiazan, to
liczba punktów wspolnych
4 maj 16:27
kos:
S( 1,1) r= 1
k: x+y+1=0
| | I1*1+1*1+1I | | I3I | |
d= |
| = |
| = 32√2 >r
|
| | √12+12 | | √2 | |
prosta nie ma punktów wspólnych z tym okręgiem, bo d >r
4 maj 16:28
kos:
2/ sposób:
y= −x −1
(x−1)
2 +( −x−1−1)
2=1
(x−1)
2 + (x+2)
2=1
x
2−2x +1 +x
2 +4x +4 =1
2x
2 +2x +4=0
x
2+x +2=0 Δ = −7 <0 −−− brak punktów wspólnych prostej z tym okręgiem.
4 maj 16:32
koni: dzieki wielkie
4 maj 16:39
koni: sory jeszcze zapytam, jak z (−x−1−1)
2 powstało (x+2)
2 ?
4 maj 16:42
michał: wzor skroconego mnozenia masz x do kwadratu +2*2x + 2do kwad wiec z pierwszego bd miał (−x−2)do
kwad
4 maj 16:44