ciąg geometryczny
motka54: ciąg (x−3,x+3,6x+2) jest nieskączonym ciągiem geometrycznym o wyrazach dodatnich .
trzeba obliczyć iloraz tego ciagu i udowodnić ze S19S20≤14
4 maj 16:15
motka54:
4 maj 16:20
Jack: policz x na początek.
jesli a,b,c − kolejne wyrazy ciągu geom., to b2=a*c.
4 maj 16:42
motka54: no to już mam policzone x1=5 x2=−35
wiec tylko piec jest rozwiazaniem
4 maj 16:44
Jack:
wiec a
1=2, a
2=8. Stąd q=4.
| | 1−519 | | 519−1 | |
S19=2* |
| = |
|
|
| | 1−5 | | 2 | |
| | 1−520 | | 520−1 | |
S20=2* |
| = |
|
|
| | 1−5 | | 2 | |
| | S19 | |
Spróbuj oszacować |
| |
| | S20 | |
4 maj 16:48
Jack: kurcze... zamiast tej 5 powinna stać 4, oczywiście.
4 maj 16:49
motka54: ok dzieki
4 maj 16:57